Lenneke Prinsen schrijft als orthomoleculair therapeut columns voor MooiBoxtel.
Lenneke Prinsen schrijft als orthomoleculair therapeut columns voor MooiBoxtel. Foto: eigen collectie.

Column: LeVe… de groene helden!

Column

Goed voor jezelf zorgen? Dat is ook gezond eten. Hoewel iedereen weet dat je veel groente moet eten, lukt dit in de hectiek van de dag vaak niet. Herken jij dit ook? Wil jij weten waarom groenten juist zo goed voor je zijn? En hoe je ze gemakkelijk toevoegt aan elke maaltijd?

Vandaag alle aandacht voor de kleur groen! Groene helden, zoals andijvie, kropsla, rucola, spinazie en veldsla zijn volop verkrijgbaar én van eigen bodem.

Groene groenten bevatten beschermende plantenstoffen (flavonoïden). Dit zijn krachtige stoffen die afvalstoffen in je lichaam helpen opruimen. Dit is belangrijk omdat je lichaam dag en nacht bezig is om alle werkingsmechanismen goed te laten verlopen. Hierbij ontstaan afvalstoffen en die ben je liever kwijt dan rijk.

Naast het bieden van bescherming, bevatten groenten ook vezels. Die zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en een lang verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer gaat eten.

Maar hoe eet je meer groenten? Ook als je weinig tijd hebt en maar een half uurtje lunchpauze hebt. Ten eerste: haal verschillende varianten groenten in huis. Bijvoorbeeld salade, komkommer, gekookte biet, avocado, maar denk ook aan diepvriesgroenten. Stap twee is om bij elke maaltijd groenten toe te voegen. Denk hierbij aan een halve avocado/stukje komkommer/stuk fruit bij je ontbijt. Eet bij je lunch een soepje van groenten, snackgroenten, een salade of een restje gekookte groenten van de avondmaaltijd van de vorige dag. Bereid eens soep vooraf, een extra groente, of salade bij de avondmaaltijd. En bewaar de restjes dus voor de dag erna.

Ga jij, net als ik, ook deze groene helden wat vaker op je menu zetten? Veel succes en vooral: eet smakelijk!

Uit de krant