Lenneke schrijft vanaf deze week columns voor MooiBoxtel.
Lenneke schrijft vanaf deze week columns voor MooiBoxtel. Foto: eigen collectie.

Column: Lenneke Prinsen

Algemeen

Ben je ook zo toe aan de lente? Geniet je van de zon op je huid, het ontluiken van de blaadjes aan de bomen en dat het weer lekker licht is?

Heel logisch dat je hiervan geniet. De afgelopen maanden waren vooral nat en grijs. We zitten veel binnen, werken vaak lang met een beeldscherm voor ons en bewegen minder. Misschien had je hierdoor wel een wat somberder gevoel en minder zin en energie om zaken aan te pakken.

Als je meer buiten bent, doet dit ook iets met je lichaam; daglicht zorgt er namelijk voor dat je beter slaapt. Zeker als je het buiten zijn combineert met bewegen. Nu hoeft niet natuurlijk iedereen een fanatieke buitensporter te worden, maar wandelen of fietsen naar je werk kan al een heel verschil maken voor ons hormonale dag-nachtritme.

Wandeling

Als je ’s avonds soms moeilijk in slaap kunt vallen, kun je juist ’s ochtends, snel na het wakker worden, buiten het daglicht opzoeken. Bijvoorbeeld door vóór je ontbijt een ochtendwandelingetje met of zonder hond te maken. Uit onderzoek blijkt dat je dan ’s avonds eerder moe bent en gemakkelijker in slaap valt.

Wist je trouwens dat juist ’s avonds veel kunstlicht, tot laat tv kijken of werken achter de computer de slaapkwaliteit verstoort? Dit komt omdat kunstlicht de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon onderdrukt.

Dus, ben jij net als ik ook toe aan de lente? Heel begrijpelijk! Geniet je van het buiten zijn, de fluitende vogels en de ontluikende natuur? Fijn om dan te weten dat het ook nog eens goed voor je is. Veel plezier!

Leve de Lente.

Uit de krant