Afbeelding
Foto:

Proeven van vier wijnlanden in de Croonpassage

Cultuur

Naast de altijd populaire bierproeverijen komt er in Boxtel opnieuw een evenement voor wijnliefhebbers: het Wijnplein in de Croonpassage op tweede pinksterdag. Restaurant De Rechter en Lunch bij Trots slaan de handen ervoor ineen.

,,Er is qua evenementen altijd veel te doen op de Markt voor horeca, maar hier in de Croonpassage niet”, vertelt ondernemer John van Hal van Lunch bij Trots. Corné Kuijpers, leidinggevende bij De Rechter kan dat beamen. ,,Dus zochten we de samenwerking op. Ik kreeg van ‘onze’ John van de Langenberg (eigenaar van De Rechter - red.) de vrijheid om iets voor de deur te organiseren. Toen kwam ik met de ‘buurman’ uit op het Wijnplein.”

Dat keert daarmee terug in de Croonpassage. Tussen 2012 en 2016 werd zo’n jaarlijks evenement daar ook al gehouden, na eerdere edities op de Markt. De in Boxtel geboren en getogen Kuijpers kent de evenementen in Boxtel goed en zag kansen. ,,Ik ga bijvoorbeeld elk jaar naar het ‘bierstraatje’ Biereloth, hartstikke gezellig. Maar ik drink geen bier. Een wijntje daarentegen lust ik dan weer wel...”

En zo zijn er meer liefhebbers in Boxtel, weten Kuijpers en Van Hal. Met behulp van dorpsgenoot Elisah Doevendans van grafisch ontwerpbureau Get to the Point! was een website zo gemaakt. De Boxtelse ondernemingen Bosch Wijnkopers van Pien Bosch en Cheers van Ad Schellekens leveren fraaie wijnen uit hun assortiment.
,,Frankrijk, Roemenië, Spanje en Italië staan centraal: bezoekers kunnen kiezen uit ruim vijftien verschillende dranken uit deze vier landen. Naast rode, witte en roséwijn is er ook een bubbelkraam”, legt Kuijpers uit. ,,Iedereen krijgt een proefglas.” Van Hal vult aan: ,,We bieden ook leuke borrelhapjes aan die zijn afgestemd op de wijnen, zoals een luxe bitterbal of een plankje met smakelijke kazen.”

Het is geen verplichting om een wijntje te bestellen, benadrukt Kuijpers. ,,Wie gewoon een biertje of frisje wil, kan daarvoor ook langskomen. We maken er een leuk feest van en regelen ook kinderactiviteiten.”
Er is live muziek en voor kinderen een springkussen. Tevens loopt er voor de jongste jeugd een entertainer rond. Het terrein wordt afgezet met dranghekken, de Croonpassage is 20 mei dus even geen passage.

Het Wijnplein is van 13.00 tot 19.00 uur. Deelnemers betalen dertig euro entree, inclusief vijf consumpties. Een kaartje reserveren kan via de website die recent live is gegaan: www.wijnplein-boxtel.nl. Tickets zijn vooraf ook te koop bij De Rechter en bij Lunch bij Trots. Wie op de dag zelf bij de ingang een kaartje koopt, betaalt 35 euro.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download dan de BC-app via de Google Play Store of Apple AppStore.

Uit de krant